Twarogowa drożdżówka ryżowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g suszonych)
  • 120 ml mleka Wydojone bez laktozy Mlekowita (użyłam 3,2 %)
  • łyżeczka cukru - do drożdży
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru
twaróg:
  • opakowanie (230 g) twarogu półtłustego klinek Mlekowita
  • około 60 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita
  • około 30 g cukru - lub do smaku
  • 1 żółtko
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie rozmieszaj.
  2. Przykryj kubek z drożdżami i odstaw na około 15 minut.
  3. W misie miksera umieść obydwie mąki, cukier, jajko, jogurt i olej.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie ono bardziej grudkowate i nie utworzy jednolitej masy.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
  6. W tym czasie przygotuj nadzienie z twarogu.
  7. Twaróg półtłusty bez laktozy przełóż do miseczki, dodaj 2 czubate łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru i żółtko.
  8. Rozgnieć wszystko razem widelcem i dokładnie wymieszaj.
  9. Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj odrobinę jogurtu i ewentualnie dosłódź do smaku.
  10. Formę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  11. Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do formy.
  12. Na wierzch ciasta wyłóż masę twarogową.
  13. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  14. Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do zarumienia.
  15. Po upieczeniu ostudź.
  16. Podawaj ze świeżymi owocami - ja użyłam truskawki, które delikatnie rozgniotłam widelcem.
Notatki
Zamiast oleju możesz użyć rozpuszczone masło Polskie bez laktozy Mlekowita :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 207 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 2 g Białka: 9 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/twarogowa-drozdzowka-ryzowa/