Brownie kawowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 22/22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g (pół szklanki) mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • opcjonalnie - pół szklanki mleka
Wykonanie
  1. Masło rozpuść w dużym garnku.
  2. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Dodaj do masy cukier oraz kawę - zmiksuj.
  4. Dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
  5. Wsyp mąkę i zmiksuj.
  6. Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj mleko i wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1porcja Kalorie: 221 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 0,4 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/brownie-kawowe/