Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Beza
Ilość: 12
Składniki
składniki bezy:
  • 300 ml białek - z około 8 jajek
  • 440 g cukru (użyłam pudru)
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • dodatkowo do dodania na końcu - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 2 łyżeczki gorzkiego kakao
składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • gotowy sos toffi (sos można też zrobić z gotowej masy kajmakowej - 80 g masy podgrzej z 3 łyżeczkami mleka, aż nabierze bardziej płynnej konsystencji, do gorącej masy dodaj łyżkę masła i mieszaj aż się rozpuści, odstaw do przestudzenia)
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
  2. Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżeczkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Dodaj czekoladę i pozostałe kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  4. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
  5. Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut.
  6. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez 2 godziny i 45 minut.
  7. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
przygotowanie kremu:
  1. Zimny serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem pudrem. dodaj zimną kremówkę i miksuj aż masa będzie puszysta.
  2. Krem nałóż na jedną bezę, polej sosem karmelowym i posyp orzeszkami, przykryj drugą bezą.
  3. Torcik przechowuj w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowy-tort-bezowy-o-nucie-orzechowej/