Ciasto z jabłkami i budyniem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - podaję kaloryczność dla kawałka o wielkości niecałych 100 g.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 23
Składniki
ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 150 g masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • około 750 g jabłek - u mnie to było 5 sporych jabłek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • ewentualnie trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne
budyń:
  • 2 budynie waniliowe (opakowanie na pół litra mleka)
  • 750 ml mleka
  • cukier - wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.
  2. Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej ⅔ i ⅓ i schłódź je w zamrażarce przez około godzinę.
  3. Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.
  4. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - wymieszaj.
  5. Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok - wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.
  6. Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach - wyłóż ciastem przygotowaną formę.
  7. Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
  8. Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  9. Piecz całość w 180 stopniach przez około 50 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 150 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 20 g Błonnik: 1 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-jablkami-i-budyniem/