Francuskie jabłka :)
 
 
Autor:
Składniki
  • ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • około 2 łyżeczki cukru - do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (wg konieczności)
  • opcjonalnie rodzynki
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w kostkę. Umieść w rondelku z niewielką ilością wody, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Podgrzewaj jabłka na małym ogniu aż zmiękną. Jeśli owoce wypuściły dużo soku, to dodaj mąkę ziemniaczaną, aby go zagęścić. Odstaw owoce do lekkiego przestudzenia.
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty ok 12/12 cm. Kwadraty będziesz skaładać po przekątnej (tworząc trójkąt), więc na jedną połowę nałóż trochę nadzienia. Sklej dokładnie ciastko (jeśli ciasto nie chce się kleić posmaruj brzegi odrobiną wody) i dociśnij widelcem brzegi.
  3. Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je też teraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
  4. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
  5. Ja najbardziej lubię je jeszcze ciepłe :)
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/francuskie-jablka/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux