Rozetki, czyli "przepyszki"
 
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
  3. Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
  4. Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć), wtedy umieść foremkę z ciastem w tłuszczu. Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;) Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  5. Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym. Posyp cukrem pudrem :)
Notatki
Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rozetki-czyli-przepyszki/