Rozetki, czyli "przepyszki"
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na duży talerz smażonych ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 6
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 duże jajko - rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
  3. Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
  4. Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) - nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
  5. Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
  6. Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
  7. Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  8. Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
  9. Posyp cukrem pudrem :)
Notatki
Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 270 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 21 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rozetki-czyli-przepyszki/