Kokosowy dutch baby
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden sycący naleśnik.
Autor:
Typ przepisu: Naleśniki
Ilość: 1
Składniki
kokosowy dutch baby:
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 15 g (1 łyżka) mąki kokosowej
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru - ja użyłam erytrol
pieczony rabarbar:
  • około 150 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (lub wody)
  • szczypta mielonego imbiru
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Sok pomarańczowy wymieszaj z cukrem i imbirem - polej rabarbar.
  4. Wstaw rabarbar do pieczenia, a w tym czasie przygotuj naleśnik.
  5. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  6. Dodaj do nich mleko i mąkę kokosową - krótko zmiksuj.
  7. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu.
  8. Przelej ciasto, wstaw do piekarnika obok rabarbaru.
  9. Piecz około 15-20 minut - aż będzie rumiany.
  10. Podawaj na ciepło.
Notatki
Ja piekłam swój naleśnik w formie o wielkości 15/15 cm.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 317 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 34 g Błonnik: 10 g Białka: 20 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kokosowy-dutch-baby/