Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte :)
 
 
Autor:
Składniki
  • 500 g serka mascarpone (orygnialnie jest ser homogenizowany naturalny)
  • puszka masy kajmakowej (około 500 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 g (2 czubate łyżki) żelatyny
  • cukier waniliowy
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Żelatynę namocz w 150 ml zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Ser zmiksuj z masą krówkową. Dodaj skórkę otartą z cytryny, 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny oraz cukier waniliowy (dodaj też jeśli chcesz cynamon). Dodaj jogurt naturalny i dokładnie zmiksuj.
  3. Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia składników.
  4. Masę przełóż do foremki i wstaw do lodówki, aby stężała.
  5. By wyjąć ptasie mleczko z formy zanuż ją ostrożnie w gorącej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie ostrożnie przełóż ptasie mleczko na talerz.
  6. Całość możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/krowkowe-ptasie-mleczko-grzechu-warte/