Kokosowe babeczki ze szpinakiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 15
Składniki
babeczki:
  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 125 ml oleju
  • 140 ml maślanki
  • 60 g świeżego szpinaku
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 większe obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka - około 250 g
lukier:
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z cytryny lub mleka
  • owoce do dekoracji
Wykonanie
  1. Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.
  2. Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  3. Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką - tylko do połączenia składników.
  4. Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
  5. Nałóż masę do foremek do babeczek - około 12-15 sztuk.
  6. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.
  9. Posmaruj lukrem babeczki.
Notatki
Mąkę kokosową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną - użyj jej wtedy 250 g (niecałe 2 szklanki).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szztuka Kalorie: 186 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 26 g Błonnik: 2,6 g Białka: 2,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kokosowe-babeczki-ze-szpinakiem/