Owsiane oponki z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 18 sporych oponek - o średnicy około 10 cm.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 18
Składniki
oponki:
  • 240 ml letniego mleka
  • 80 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 160 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 115 g oleju lub rozpuszczonego i przestudzonego masła (użyłam olej rzepakowy)
  • pół szklanki miodu ( u mnie to było około 200 g)
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 200 g truskawek pokrojonych w kostkę
lukier:
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • około 100 g zmiksowanych truskawek
Wykonanie
  1. Płatki zalej mlekiem i odstaw na około 20 minut.
  2. W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - miód, olej/masło i jajko.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj płatki razem z mlekiem - wymieszaj, wsyp truskawki.
  6. Foremkę na oponki posmaruj olejem i nałóż ciasto - ciasto jest takie bardziej lejące.
  7. Piecz około 15 minut w 180 stopniach (lub 170 stopni na termoobiegu).
  8. Po upieczeniu poczekaj około 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij oponki.
  9. Posmaruj formę olejem i nałóż drugą porcję ciasta - i tak aż do wykończenia ciasta :)
  10. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru porcjami zmiksowane truskawki - zależnie od tego czy truskawki są mocno wodniste wykorzystasz cały mus lub nie :) Jeśli lukier będzie dalej za gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
Notatki
Zamiast oponek możesz upiec zwykłe babeczki - wtedy piecz je około 25 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 187 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 29,5 g Błonnik: 0,8 g Białka: 2,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/owsiane-oponki-z-truskawkami/