Wacky cake
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 75 g (2/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki wody (użyłam "kranówę")
lukier czekoladowy:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 50 g oleju kokosowego lub margaryny
  • około 5-6 łyżek mleka
dodatkowo - kolorowe posypki
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta, dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
  2. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
  3. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeni ostudź.
  5. Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
  6. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
  7. Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 305 Tłuszcze: 9,5 g Węglowodany: 52 g Błonnik: 1 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/wacky-cake/