Babka z awokado
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą babkę - ciasto można też upiec w formie keksowej - takiej mniej więcej o długości około 25 cm (raczej nie krótszej).
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
babka:
  • 1 dojrzałe awokado (takie około 220 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g zmielonych migdałów (ostatecznie można pominąć)
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • posiekane pistacje do posypania
Wykonanie
  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, pokrój go na mniejsze kawałki, dodaj sok z cytryny oraz kefir lub maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.
  4. Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
  5. Wsyp w dwóch, trzech porcjach mąkę i miksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo, bo babka po upieczeniu będzie twarda.
  6. Przelej ciasto do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
  9. Aby przygotować lukier dodawaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - aż lukier nabierze lekko lejącej konsystencji.
  10. Polej lukrem babkę i posyp ją posiekanymi pistacjami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 344 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 42,5 g Błonnik: 1,3 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-z-awokado/