Cukiniowa zupa Nigelli
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 4 duże porcje.
Autor:
Typ przepisu: Zupa
Ilość: 4
Składniki
  • około 500 g żółtej cukinii - mniej więcej 2 średnie
  • skórka i sok z jednej cytryny (cytryna mocno dominuje w smaku zupy)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 litr bulionu (lub opcjonalnie wody)
  • 100 g białego ryżu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  2. Na dno garnka nalej oliwę, dodaj cukinię i skórkę z cytryny - podduś całość przez około 5 minut.
  3. Wlej do garnka bulion, dodaj ryż, kurkumę i sok z cytryny - wymieszaj i gotuj około 15-20 minut - aż ryż będzie gotowy.
  4. Posól i popierz do smaku.
  5. Przestudź lekko zupę i podawaj - ja dodałam trochę jogurtu naturalnego, bo lubię zupy z jego dodatkiem oraz trochę świeżego oregano.
Notatki
Porcja to około 440 g zupy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 122 Tłuszcze: 1,2 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 2 g Białka: 3,9 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/cukiniowa-zupa-nigelli/