Jabłecznik na półkruchym cieście
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - lub trochę większą.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 250 g margaryny do pieczenia lub masła
  • 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • około 2 kg jabłek
Wykonanie
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek i margaryny wyrób ciasto - będzie gęste i kleiste.
  2. Odłóż mniej więcej ⅓ ciasta do foliowego woreczka, a następnie schowaj go do zamrażarki.
  3. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przełóż resztę ciasta do foremki i wygnieć nim dno formy (mi pomagało oprószanie rąk mąką :)).
  5. Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.
  6. Jabłka umyj i obierz ze skórki.
  7. Zetrzyj je na grubej tarce.
  8. Lekko odciskaj w rękach starte jabłka (jeśli mają dużo soku) i układaj je na cieście równą warstwą.
  9. Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na jabłka (moje ciasto dalej było za miękkie i nie nadawało się do tarcia, więc urywałam z niego małe kawałeczki i układałam na jabłkach).
  10. Ciasto piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - aż wierzch będzie rumiany.
  11. Po upieczeniu lekko ostudź.
  12. Możesz podawać ciasto na ciepło z dodatkiem lodów :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 197 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 1,6 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jablecznik-na-polkruchym-ciescie/