Piernikowa tarta tatin
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tartę o średnicy około 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 12
Składniki
  • 250 g pierniczków Toruńskie Serca Lukrowane
  • 200 g masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 700 g śliwek
Wykonanie
  1. Pierniczki zmiksuj aż będą drobne, dodaj masło w kawałkach i zagnieć ciasto.
  2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około pół godziny.
  3. Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i pogrzej go aż się rozpuści - pilnuj aby się nie przypalił.
  4. Dodaj masło i mieszaj aż się połączy z cukrem, na koniec wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
  5. Przelej karmel do żaroodpornej formy o średnicy około 26-28 cm.
  6. Na karmelu ułóż przekrojone śliwki (ja miałam dwie warstwy).
  7. Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na wielkość trochę większą od formy.
  8. Ułóż ciasto na śliwkach i wetknij je dodatkowo pomiędzy śliwki a ścianki formy.
  9. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
  10. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż tartę na talerz (połóż talerz dnem do góry na formie do tarty, a następnie zdecydowanym ruchem przewróć całość do góry nogami, tak aby talerz znalazł się na dole - uważaj, bo jeśli masz dużo soku ze śliwek, to może wypłynąć :)).
  11. Tartę podawaj na ciepło z lodami.
  12. Jeśli będzie się ją ciężko kroić ze względu na dużą ilość soku, to nakładaj ciasto łyżką :D
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 298 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 32 g Błonnik: 1 g Białka: 2 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/piernikowa-tarta-tatin/