Paprykowa pasta Htipiti
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na duuużą porcję pasty.
Autor:
Typ przepisu: Pasta
Ilość: 5
Składniki
  • 3 średnie papryki (moje miały 360 g po wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 papryczka chilli (chciałam ostrzej więc wzięłam jedną papryczkę jalapeno i jedną malutką chilli)
  • 150-200 g sera feta (użyłam 110 g gdyż starczyło mi już "słoności" ;))
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1-2 łyżeczki soku z cytryny - do smaku
  • dodatkowo pieprz czarny do smaku
Wykonanie
  1. Papryki przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, ułóż je skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w 190 stopniach (termoobieg) przez około pół godziny - skórka musi się pokryć czarnymi plamami.
  3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą na 10 minut (to ułatwi zdjęcie skórki), po tym czasie folię zdejmij, a papryki zostaw do wystudzenia.
  4. Zdejmij z papryk skórki i potnij je na mniejsze kawałki - przełóż do miski.
  5. Dodaj ser feta - proponuję dać najpierw około 100 g i najwyżej potem dołożyć do smaku - przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory.
  6. Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem.
  7. Dodaj soku z cytryny do smaku, możesz też dodać pieprzu (ja dałam :) - pasta wyszła fajnie pikantna).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 91 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 6 g Błonnik: 1,5 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/paprykowa-pasta-htipiti/