Ciasto dyniowo-orzechowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 220 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 340 g puree z dyni
  • 120 g masła orzechowego
  • około 60 g mleka - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  2. W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni - do połączenia składników.
  3. Dodaj mąkę i zmiksuj - jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).
  4. Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  5. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  6. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 255 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 3 g Białka: 7,4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-dyniowo-orzechowe/