Drożdżowa melba
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości do 24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • około 350 g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki)
  • 50 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g miękkiego masła/oleju kokosowego/oleju
sos malinowy:
  • 150 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • zamiast można użyć konfiturę z malin
dodatkowo:
  • około 100 g malin
  • 2 brzoskwinie
lukier:
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • kilka łyżek mleka
Wykonanie
  1. Maliny na sos przełóż do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż maliny się rozpadną - odstaw do wystudzenia.
  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj - przykryj i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, tłuszcz oraz zaczyn drożdżowy.
  4. Wyrób ciasto.
  5. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  7. Blat posyp mąką i wyłóż ciasto - rozwałkuj na placek o grubości do 1 cm.
  8. Posmaruj cały sosem malinowym, posyp malinami oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
  9. Zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij przez środek na całej długości - jeden koniec zostaw nie rozcięty.
  10. Ostrożnie zwiń ciasto tworząc okrągły duży placek - uprzedzam - będzie syf :D
  11. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
  12. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  13. Po tym czasie piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  14. Po upieczeniu ostudź.
  15. Przygotuj lukier - do cukru pudru dodawaj po łyżce mleka, aż lukier będzie lekko lejący.
  16. Polej nim ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 202 Tłuszcze: 4,6 g Węglowodany: 37,5 g Błonnik: 2 g Białka: 4,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/drozdzowa-melba/