Cynamonowe bułeczki z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 9 bardzo dużych bułek drożdżowych.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 9
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g oleju lub rozpuszczonego masła
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
jabłka:
  • 5-6 większych jabłek - około 700-750 g
  • 20 g (1 łyżka) masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • trochę mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj jabłka.
  5. Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.
  6. W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.
  7. Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
  8. Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj - przestudź.
  9. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć - jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
  10. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm - długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
  11. Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
  12. Na środek każdego paska nałóż jabłka.
  13. Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
  14. Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
  15. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
  16. Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
  17. Piekarnik nagrzej do 170 stopni - tryb góra/dół.
  18. Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.
  19. Drożdżówki piecz prze około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  20. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 227 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 35,5 g Błonnik: 1,5 g Białka: 4,7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/cynamonowe-buleczki-z-jablkami/