Ciasto leniwiec
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 duże jabłka - około 300-350 g
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
  2. W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. W drugiej misce zmieszaj olej, jajka i cukier.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - ciasto będzie gęste.
  5. Dodaj jabłka do ciasta (nie przestrasz się, że jest ich zbyt dużo - tak ma być), wymieszaj je z ciastem.
  6. Przełóż jabłka do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 190 Tłuszcze: 8,8 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 1 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-leniwiec/