Babeczki bananowe z kremem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 125 g (niecała szklanka) mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 średnie banany - mocno dojrzałe
  • 55 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 90 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
krem:
  • 115 g serka - użyłam mascarpone
  • 55 g miękkiego masła
  • 180 g (lekko czubata szklanka) cukru pudru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Banany obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem.
  2. Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
  3. W dużej misce zmieszaj suche składniki, a w drugiej wymieszaj mokre składniki - maślankę i jajko.
  4. Dodaj rozgniecione banany do masy maślanej i zmiksuj.
  5. Wsyp porcjami suche składniki na przemian z mokrymi - krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
  6. Nałóż ciasto do papilotek na babeczki - max do ⅔ wysokości.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Serek mascarpone (w letniej temperaturze) zmiksuj razem z masłem, wsyp cukier puder i cynamon - zmiksuj.
  10. Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 257 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 0,5 g Białka: 2,6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-bananowe-z-kremem/