Ciasto czekoladowe z rodzynkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na większą keksówkę - taką o długości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja - użyłam rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 75 g rodzynek
  • rum do zalania rodzynek
polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • około 30 g posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Rodzynki zalej rumem - tak aby je przykrył i odstaw na noc do nasączenia (jeśli za późno się zorientowałaś i nie masz na to czasu, to pogrzej rodzynki razem z rumem w rondelku - tak aby napęczniały, a następnie je przestudź).
  2. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i przestudź.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  4. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  5. Do masy jajecznej dodaj czekoladę i zmieszaj.
  6. Wsyp suche składniki i wymieszaj łopatką.
  7. Dodaj do ciasta odsączone rodzynki i wymieszaj.
  8. Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
  9. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
  11. Czekoladę na polewę połam na kawałki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj.
  12. Polewą posmaruj ciasto, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 407 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 2 g Białka: 7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-czekoladowe-z-rodzynkami/