Babka kokosowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą formę do babki.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 19
Składniki
ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 180 g (2 szklanki) wiórek kokosowych
  • około szklanka mleka
polewa:
  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
  1. Mleko zagotuj, a następnie zalej nim wiórki kokosowe - odstaw do przestudzenia.
  2. Utrzyj masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem - na lekką i puszystą masę.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i jednej łyżce mąki - miksuj do połączenia.
  5. Dodaj resztę mąki i zmieszaj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
  6. Dodaj wiórki z mlekiem i wymieszaj łyżką.
  7. Przelej ciasto do formy do babki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  8. Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź, przełóż na kratkę.
  10. Cukier puder na lukier wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
  11. Polej lukrem babkę, posyp wiórkami kokosowymi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 324 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 37 g Błonnik: 2,5 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-kokosowa/