Pączki afrykańskie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 24 średnie pączki.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 24
Składniki
pączki:
  • 500 g (4 szklanki) mąki plus trochę do podsypywania
  • 15 g świeżych lub 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 łyżki (około 40 g) rozpuszczonego masła
  • 45 g (3 łyżki) cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego - użyłam z Gostynia
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • około pół szklanki cukru + 1 cynamonu
Wykonanie
  1. Mleko skondensowane delikatnie podgrzej - dodaj do niego drożdże i cukier - wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, jajko, sól i rozpuszczone masło, dodaj mleko z drożdżami - wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  5. Podziel ciasto na pół, potem każdą część znowu na pół i na pół - aby uzyskać 8 części.
  6. Teraz każdą część podziel na trzy - będą to nieduże kawałki ciasta - trochę większe od orzecha włoskiego.
  7. Minimalnie podsypując mąką - ja jej prawie nie dawałam, utocz z każdej kulki długi na około 30 cm wałeczek, a następnie skręć go kilkakrotnie i zlep końce.
  8. Odłóż na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pączki przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  10. Do szerokiego rondla wlej olej - tak przynajmniej na 4 cm wysokości - i go pogrzej do temperatury około 170-180 stopni (jeśli nie masz termometra spożywczego, to wrzuć do oleju kawałek ciasta z pączków, jeśli od razu wypływa i się smaży, to olej jest ok).
  11. Smaż po kilka pączków jednocześnie - po około 2 minuty na jedną stronę.
  12. Zaraz po usmażeniu obtocz pączki w cukrze zmieszanym z cynamonem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 157 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 18 g Błonnik: 0,6 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/paczki-afrykanskie/