Gofry Michela Roux
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 małych - niepełnych gofrów.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 10
Składniki
  • 160 g (lekko czubata szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru (użyłam cukru z wanilią)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 270 ml mleka
  • 2 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ulubiony aromat
Wykonanie
  1. W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej ⅓ mleka.
  2. Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
  3. Odstaw ciasto na około 10 minut.
  4. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli - aż będą gęste i białe.
  5. Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej gofrownicę.
  7. Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
  8. Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 222 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-michela-roux/