Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 mniejsze porcje lub dwie bardzo duże. Kaloryczność podaję dla mniejszej porcji (1/4).
Autor:
Kuchnia: Budyń
Ilość: 4
Składniki
  • 100 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
  • 500 ml dobrego tłustego mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 większa pomarańcza
  • miód do smaku - około 2 łyżeczki
Wykonanie
  1. Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin - najlepiej na noc.
  2. Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
  3. Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut - uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
  5. Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
  6. Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.
  7. Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj - tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
  8. Dodaj do smaku miód i wymieszaj.
  9. Przelej budyń do miseczek - na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 358 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 1,9 g Białka: 5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/budyn-jaglany-kokosowo-pomaranczowy/