Babeczki oreo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk babeczek z kremem.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
babeczki czekoladowe:
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka cukru)
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju
  • 120 ml (pół szklanki) kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w minimalnej ilości wody - opcjonalnie
krem:
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 4 ciasteczka oreo drobno zmiksowane (razem z kremem)
dodatkowo:
  • 7 ciasteczek oreo
Wykonanie
babeczki:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Olej zmieszaj z kefirem i kawą.
  4. Do masy jajecznej dodaj na zmianę mąkę i mokre składniki - zmiksuj.
  5. Przelej ciasto do 14 foremek na babeczki.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu babeczki ostudź.
krem:
  1. Zmiksuj razem mascarpone, kremówkę i cukier puder - aż masa będzie gęsta.
  2. Dodaj zmiksowane ciasteczka i dokładnie wymieszaj.
  3. Kremem udekoruj babeczki.
  4. Ciasteczka oreo ostrożnie przekrój na pół i delikatnie wetknij je w krem na babeczkach.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 300 Tłuszcze: 18,5 g Węglowodany: 29,4 g Białka: 3,8 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-oreo/