Ciasteczka amaretti z matcha
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 24 ciasteczka.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 24
Składniki
  • 200 g (około 2 i ¼ szklanki) mielonych migdałów
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • szczypta soli
  • łyżka proszku matcha
  • 2 białka z dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • ¼ łyżeczki soku z cytryny
  • około 50 g cukru pudru
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mielone migdały, cukier (zwykły), sól oraz matcha.
  2. Białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny.
  3. Dodaj białka do suchych składników i wymieszaj.
  4. Nabieraj łyżeczką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki (o średnicy około 2 cm), każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze.
  5. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  6. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu przestudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 92 Tłuszcze: 4,3 g Węglowodany: 11 g Białka: 2 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-amaretti-z-matcha/