Pieczona owsianka malinowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 8
Składniki
  • 2 szklanki mleka (użyłam 1,5%) - może być również roślinne
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g dżemu malinowego od dżemowara Stovit
  • trochę malin - mogą być mrożone - opcjonalnie
Wykonanie
  1. W misce wymieszaj razem mleko, płatki, jajka i cynamon.
  2. Dodaj po łyżeczce dżem i lekko wymieszaj - możesz zostawić większe kawałki - fajnie będą wyglądać w owsiance po upieczeniu
  3. Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 posmaruj tłuszczem (ja użyłam olej kokosowy).
  4. Wylej owsiankę.
  5. Na wierzchu ułóż maliny - jeśli masz je mrożone, to nie musisz wcześniej ich rozmrażać.
  6. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 30-45 minut - aż owsianka będzie rumiana.
  7. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
  8. Możesz jeść na ciepło i na zimno.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 155 Tłuszcze: 4,5 g Węglowodany: 22,7 g Białka: 6,8 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pieczona-owsianka-malinowa/