Sernik cassis
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
sernik:
  • 700 g twarogu na serniki z wiaderka
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 300 g Konfitury porzeczkowej Stovit
Wykonanie
  1. Składniki na ciasto zmieszaj razem tak aby utworzyły kruszonkę - nie zbijamy ciasta w jednolitą masę.
  2. Odłóż mniej więcej ⅓ kruszonki.
  3. Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  4. Przełóż resztę kruszonki.
  5. Najpierw lekko dociskając ją wylep boki foremki, a na koniec jej dno - wstaw formę do lodówki.
  6. Przygotuj masę sernikową.
  7. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  8. Wyjmij formę z lodówki i wlej mniej więcej połowę masy sernikowej.
  9. Łyżeczką nałóż konfiturę porzeczkową Stovit tworząc "kupki" :)
  10. Wylej ostrożnie resztę masy sernikowej, a na nią nałóż resztę konfitury.
  11. Całość posyp odłożoną kruszonką.
  12. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  13. Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw sernik w środku, aż piekarnik zupełnie ostygnie.
  14. Schłódź sernik cassis w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  15. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  16. Możesz serwować z odrobiną konfitury porzeczkowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 240 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 30 g Białka: 9 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-cassis/