Waniliowe scones
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 18 ciastek.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 18
Składniki
scones:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • pół szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - możesz użyć cukier waniliowy - wtedy daj mniej zwykłego cukru
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • mleko lub śmietana kremówka
Wykonanie
  1. Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.
  2. Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.
  3. Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
  6. Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów - rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane.
  8. Przygotuj lukier - cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był lekko płynny.
  9. Upieczone scones zanurzaj w lukrze - albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.
  10. Poczekaj aż lukier zastygnie :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 177 Tłuszcze: 8,4 g Węglowodany: 23 g Białka: 2,3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/waniliowe-scones/