Ciasto truskawkowa delicja
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 21
Składniki
ciasto szpinakowe:
  • 100 g szpinaku - jeśli używacie mrożony, to go wcześniej rozmróźcie i odsączcie z wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 150 ml maślanki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jogurtowa:
  • 700 g gęstego jogurtu - użyłam jogurt grecki light
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 3 lekko czubate łyżki żelatyny + woda
  • około 300 g truskawek - pokrojonych
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury truskawkowej Stovit
Wykonanie
ciasto:
  1. Szpinak zmiksuj z maślanką i sokiem z cytryny - jak na smoothie :)
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej wlewaj zmiksowany szpinak na zmianę z mąką.
  5. Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości 24/24 cm.
  6. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij wierzch ciasta ( i go dokładnie rozkrusz).
masa jogurtowa:
  1. Żelatynę zalej wodą tak, aby ją zakrywała - odstaw do napęcznienia.
  2. Jogurt zmiksuj z cukrem.
  3. Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
  4. Dodaj do niej 3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj.
  6. Wsyp do masy pokrojone truskawki, zamieszaj.
  7. Spód szpinakowy posmaruj konfiturą truskawkową Stovit, a następnie wyłóż masę jogurtową.
  8. Posyp wierzch pokruszonym ciastem szpinakowym.
  9. Schłódź całość przez kilka godzin w lodówce - tak aby masa jogurtowa stężała.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 131 Tłuszcze: 2,3 g Węglowodany: 24 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-truskawkowa-delicja/