Ciasto śnieżny puch
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 30/20.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • około 20 sztuk herbatników
  • około 50 g wiórek kokosowych
  • 1 kg twarogu sernikowego - dobrego, gęstego
  • 2 galaretki cytrynowe + pół litra gorącej wody do jej rozpuszczenia
  • 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
Wykonanie
  1. Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  2. Dno formy o wielkości około 20/30 cm wyłóż herbatnikami.
  3. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem.
  4. Śmietanę kremówkę ubij aż będzie sztywna, dodaj do twarogu i wymieszaj.
  5. Wlej ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej masę na herbatniki.
  7. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  8. Schowaj formę do lodówki na całą noc, tak aby masa stężała.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 188 Tłuszcze: 15,6 g Węglowodany: 7,7g Białka: 3,5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-sniezny-puch/