Ciasto z rabarbarem na oleju
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/40 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 8 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • około 800 g rabarbaru (mniej więcej 8 długich łodyg)
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek - na zmianę z olejem.
  4. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 235 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 25 g Białka: 5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-rabarbarem-na-oleju/