Szarlotka na biszkopcie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
biszkopt:
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 120 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • około 2,5 kg jabłek
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka cytrynowa
dodatkowo:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 1 lekko czubata łyżka cukru pudru (lub do smaku)
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka lekko zmiksuj, wsyp cukier i miksuj dalej na najwyższych obrotach miksera - aż białka będą gęste, białe i lśniące.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Wyłącz mikser, dodaj do białek żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką.
  4. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przelej do formy ciasto.
  7. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na pół - na dwa blaty.
jabłka:
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełóż do dużego garnka, dodaj cukier i smaż aż owoce się rozpadną.
  3. Galaretkę zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do gotujących się jabłek - dokładnie wymieszaj.
wykończenie:
  1. Spodni blat ciasta umieść ponownie w formie do pieczenia, wyłóż na nią jabłka - mogą być gorące i przykryj górnym blatem.
  2. Odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
  3. Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmaruj bitą śmietaną wierzch ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 114 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 21 g Błonnik: 1,6 g Białka: 1 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/szarlotka-na-biszkopcie/