Sałatka z brokułów i fety
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 4 porcje.
Autor:
Typ przepisu: Sałatka
Ilość: 4
Składniki
sałatka
  • główka brokuła
  • puszka kukurydzy konserwowej - takiej około 340 g
  • 100 g sera feta
  • 5 łyżek podprażonego na patelni słonecznika
sos czosnkowy:
  • 6 łyżek gęstego jogurtu - użyłam grecki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie
  1. Brokuła podziel na małe różyczki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
  3. Na gotującą się wodę wrzuć brokuła i gotuj około 4 minuty.
  4. Przelej brokuła na sito i od razu przelej zimną wodą - odstaw do przestudzenia.
  5. W dużej misce umieść przestudzonego brokuła, dodaj kukurydzę, pokruszoną fetę oraz słonecznik - delikatnie wymieszaj.
  6. Przygotuj sos czosnkowy - zmieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, pieprz i oregano.
  7. Dodaj mniej więcej połowę sosu do sałatki i przemieszaj, jeśli trzeba to dodaj więcej sosu.
  8. Na koniec możesz całość posypać posiekanym koperkiem.
Notatki
Łyżka mojego sosu czosnkowego to około 50 kalorii. Kaloryczność zależy od tego jaki jogurt i majonez użyjecie. Jeśli będą to produkty light, to sos będzie miał jeszcze mniej kalorii.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 334 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 22 g Białka: 13 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/salatka-z-brokulow-i-fety/