Ciasteczka orzechowe z miodem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 12
Składniki
  • 225 g drobno zmielonych orzechów
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek miodu lub innego substytutu cukru - np. syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mielone orzechy, jajka, olej, proszek do pieczenia, miód, cynamon i sól.
  2. Dodaj mniej więcej połowę posiekanej czekolady i wymieszaj.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Nakładaj porcje ciasta (ja to robiłam łyżką do lodów).
  5. Wierzch ciasteczek posyp pozostałą czekoladą.
  6. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut - nie piecz za długo, bo będą twardsze.
  7. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie więc poczekaj aż chwilę ostygną.
Notatki
Moje ciasto wyszło dość rzadkie i ciężko było mi formować ciasteczka, więc dodałam do niego trochę mąki kokosowej - ładnie zagęściła ona ciasto i nie było już wtedy problemów z nakładaniem ciasteczek.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 407 Tłuszcze: 30 g Węglowodany: 24 g Białka: 13 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-orzechowe-z-miodem/