Racuszki z jagodami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 placuszków.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 16
Składniki
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • około 100 g (1 szklanka) jagód
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę i sodę.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.
  3. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.
  5. Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
  6. Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
  7. Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 placek Kalorie: 75 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 10 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/racuszki-z-jagodami/