Waniliowe ciasto z agrestem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 350 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka w pokojowej temperaturze
  • 80 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L - w temperaturze pokojowej
  • około 400 g agrestu
Wykonanie
  1. W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj masło w kawałkach oraz pół szklanki mleka i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj pozostałe mleko, jajka i jogurt - zmiksuj krótko - do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
  5. Wyłóż na wierzch umyty agrest.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Możesz ciasto posypać cukrem pudrem, albo zrobić lukier - około 150 g (1 szklanka) cukru pudru zmieszaj z odrobiną mleka i polej ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 200 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 24 g Białka: 3,5
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/waniliowe-ciasto-z-agrestem/