Ciasto z morelami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na keksówkę o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (takiego 40 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • ¼ szklanki oleju
  • około 200 g moreli - pokrojonych w kostkę
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy.
  2. W drugiej misce zmieszaj mleko z olejem i jajkiem.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką - jeśli ciasto jest za bardzo gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka.
  4. Dodaj do ciasta pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 228 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 37 g Białka: 5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-morelami/