Placki z ricotty
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 placuszków.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 16
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 2 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 180 g serka ricotta
  • Naturalnie Owocowe Wiśnie Stovit
Wykonanie
  1. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, żółtka i ricottę.
  2. Białka ubij na sztywno.
  3. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Patelnię teflonową posmaruj cienką warstwą oleju.
  5. Nakładaj czubatą łyżkę ciasta na jeden placuszek.
  6. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i smaż tak placuszki - gdy wierzch placuszków lekko się zetnie, to je ostrożnie przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
  7. Placuszki podawaj na ciepło z Wiśniami Stovit oraz odrobiną jogurtu naturalnego.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 placek Kalorie: 86 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 10 Białka: 3,5
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/placki-z-ricotty/