Owocowe ciasto rurociąg
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto bez pieczenia
Ilość: 17
Składniki
  • około 40 sztuk (mniej więcej 160 g) czekoladowych herbatników
  • około 270 g czekoladowych rurek z kremem
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru - lub do smaku
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny spożywczej + trochę wody
  • słoiczek "Naturalnie owocowe" Stovit
  • 100 g czekolady mlecznej + 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią spożywczą, albo papierem do pieczenia.
  2. Dno wyłóż warstwą herbatników czekoladowych - u mnie wyszło około 20 sztuk.
  3. Zimną kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęstnieć wsyp cukier puder i dodaj po łyżce serek mascarpone - zmiksuj aż masa zgęstnieje.
  4. Żelatynę zalej zimną wodą - daj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę.
  5. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce przez około 10 sekund (albo w kąpieli wodnej).
  6. Do podgrzanej żelatyny dodaj czubatą łyżkę ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  7. Przelej żelatynę do reszty ubitej śmietany i zmiksuj na wysokich obrotach.
  8. Wyłóż mniej więcej połowę ubitej śmietany na herbatniki i wyrównaj powierzchnię.
  9. Do pozostałej śmietany dodaj owoce z "Naturalnie owocowe" i wymieszaj łyżką.
  10. Na śmietanę w foremce wyłóż warstwę rurek czekoladowych, a na nie wyłóż krem z owocami - wyrównaj.
  11. Ułóż na wierzchu warstwę herbatników czekoladowych i schowaj foremkę z ciastem do lodówki.
  12. Aby przygotować polewę czekoladową podgrzej w rondelku 100 ml śmietany kremówki. Gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  13. Przestudź lekko czekoladę, a następnie wylej ją na herbatniki.
  14. Pozostaw ciasto w lodówce na kilka godzin - tak aby ciasto stężało.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 330 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 28 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/owocowe-ciasto-rurociag/