Ciasto malinowa pianka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Ciasto na wysoką formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
biszkopt:
  • 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 50 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • trochę ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
malinowa pianka:
  • 500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego 7,5 % tłuszczu (użyłam kartonik z Gostynia)
  • 2 galaretki malinowe + 350 ml wrzątku do ich rozrobienia
  • 500 g malin
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij z cukrem i aż będą gęste, białe i lśniące. Dodaj żółtka, wanilię oraz przesianą przez sito mąkę - delikatnie wymieszaj.
  2. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wylej ciasto i delikatnie rozprowadź.
  4. Piecz przez około 12-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
  5. Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru.
  6. Foremkę wyłóż nowym papierem i włóż do niej upieczony biszkopt (jeśli chcesz to możesz go trochę nasączyć).
malinowa pianka:
  1. Galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia - ale galaretka ma być dalej płynna.
  2. Mocno schłodzone mleko zagęszczone (najlepiej zostawić go w lodówce na noc) zmiksuj na wysokich obrotach.
  3. Wlej wystudzoną galaretkę i zmiksuj razem.
  4. Dodaj do pianki maliny i delikatnie wymieszaj.
  5. Wyłóż piankę na spód z biszkopta - wyrównaj powierzchnię.
  6. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - tak aby zastygło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 97 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 12 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-malinowa-pianka/