Gofry marchewkowe z orzechami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 dużych sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 8
Składniki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • około pół szklanki mleka - ja ostatecznie dałam 150 ml
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu/cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 100 g drobno tartej marchewki (1 większa)
  • 20 g (1/4 szklanki) orzechów - posiekanycj
  • ¼ szklanki rodzynek - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem jajka, jogurt, mleko oraz miód lub cukier.
  2. W drugiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj, dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki - wymieszaj.
  4. Jeśli ciasto jest bardzo gęste możesz dodać trochę więcej mleka.
  5. Piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
  6. Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.
  7. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 136 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 18 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-marchewkowe-z-orzechami/