Jagodowe ciasto z palonym masłem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 200 g masła
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • około pół szklanki mleka
  • słoiczek Konfitury z Jagód Stovit
  • garść posiekanych migdałów
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj palone masło.
  2. Do rondelka o jasnym dnie przełóż pokrojone masło i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.
  3. Uważaj - masło w trakcie może się pienić i unosić.
  4. Podgrzewaj masło i ciągle mieszaj, aż zobaczysz, że na dnie tworzą się czarne kropki, a masło nabierze brązowej barwy - uważaj, aby nie podgrzewać masła zbyt długo, bo będzie gorzkie.
  5. Gdy pojawią się czarne kropki, zdejmij rondelek z ognia i lekko ostudź.
  6. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  7. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  8. Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem masło (ja nie dodawałam tych "przypalonych" resztek).
  9. Wsyp mąkę i zmiksuj.
  10. Dodaj mleko i zmiksuj.
  11. Formę o wielkości około 23-24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  12. Przelej ciasto do formy.
  13. Nałóż na wierzch Konfiturę z Jagód Stovit - dałam cały słoiczek (konfitura w trakcie pieczenia opadnie na dno).
  14. Posyp wierch ciasta posiekanymi migdałami.
  15. Piecz w 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  16. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 333 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 43 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jagodowe-ciasto-z-palonym-maslem/