Chleb dyniowy z pestkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden średni bochenek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
  • 150 g puree z dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • około 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • około 200 ml letniej wody
  • 50 ml oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych (lub 7 g suszonych) drożdży
  • garść pestek dyni
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i trochę wody - rozmieszaj.
  2. Dynię wymieszaj z jogurtem naturalnym i olejem.
  3. Do mąki dodaj sól, dynię, pestki oraz rozczyn drożdżowy.
  4. Wlej mniej więcej połowę wody i zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej wody.
  6. Misę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół) i wstaw do niego żaroodporny garnek (razem z pokrywką).
  8. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
  9. Uformuj bochenek i ułóż go na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką - pozostaw tak na około pół godziny.
  10. Ostrożnie zdejmij pokrywkę z garnka, zbierz rogi papieru do pieczenia tak aby móc przenieść chleb.
  11. Ostrożnie umieść go w garnku razem z papierem, przykryj pokrywką i piecz tak przez 30 minut.
  12. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut.
  13. Po upieczeniu wyjmij razem z papierem z garnka i odstaw do wystudzenia.
Notatki
Jeśli nie pieczesz chleba w garnku, to piecz go 45 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół). Jeśli chcesz, aby miał bardziej chrupiącą skórkę, to na dnie piekarnika postaw naczynie napełnione wodą :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 253 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 42 Białka: 9 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-dyniowy-z-pestkami/