Korzenna babka z batata
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną babkę.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
babka:
  • około 280-300 g puree z batata - jeden duży
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • ⅔ szklanki oleju
  • 2 duże jajka - rozmiar L
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki soli
lukier:
  • około 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • około 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • trochę posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Aby przygotować puree z batata obierz go ze skórki, pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości - u mnie około 30 minut.
  2. Po upieczeniu zlej wodę, a batata porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę i wystudź.
  3. W misce zmiksuj batata z olejem, cukrem i jajkami.
  4. W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  5. Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do formy do babki.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeni odczekaj około 20 minut, następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy - pozostaw do wystudzenia.
  9. Przygotuj lukier - do miseczki wsyp cukier puder, dodaj cynamon oraz syrop klonowy.
  10. Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę więcej mleka.
  11. Polej lukrem babkę, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 245 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 32 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/korzenna-babka-z-batata/