Waniliowe babeczki z żurawiną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
babeczki:
  • 110 g miękkiego masła
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru z aromatem waniliowym Diamant
  • 2 duże jajka w rozmiarze L
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • około 150 g żurawiny – może być mrożona
krem:
  • 125 g serka mascarpone
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru Diamant – albo do smaku
śnieżne kule:
  • małe baloniki na wodę – 14 sztuk
  • długie patyczki do szaszłyków
  • 60 g (16 łyżeczek) żelatyny spożywczej
  • woda
  • kawałek styropianu
dodatkowo:
  • drobne ciasteczka
  • cukier puder w tubie Diamant
Wykonanie
kule:
  1. Zacznij przygotowania od wykonania śnieżnych kul z żelatyny – będą one potrzebować nocy na dobre wyschnięcie.
  2. Nadmuchaj baloniki na wodę do wielkości około 6-7 cm, zawiąż na supełek, a następnie ostrożnie przepchnij przez supełek czubek patyczka do szaszłyków.
  3. Do dość szerokiej szklanki wsyp 8 łyżeczek (płaskich) żelatyny i zalej ją 16 łyżeczkami wody – dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.
  4. Zanurzaj baloniki w żelatynie, tak aby był nią prawie całe pokryte, pozwól żelatynie odcieknąć, a następnie wbij patyczek z balonikiem w styropian aby całość podeschła.
  5. Jeśli żelatyna robi się za gęsta, to ją w trakcie ponownie podgrzej, albo umieść szklankę w garnku z gorącą wodą.
  6. Po około 10 minutach przygotuj drugą porcję żelatyny – zalej wodą pozostałe 8 łyżeczek żelatyny, dodaj 16 łyżeczek wody, podgrzej i ponownie zanurz w cieczy wszystkie baloniki.
  7. Odstaw baloniki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby mocno stwardniały.
  8. Następnego dnia lekko przebij baloniki i delikatnie odklej gumę od żelatynowej skorupki.
  9. Nożyczkami wyrównaj spody kul.
babeczki:
  1. Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, masło i jogurt naturalny, tak aby miały temperaturę pokojową.
  2. Miękkie masło oraz cukier puder o aromacie waniliowym Diamant umieść w misie miksera i zmiksuj na wysokich obrotach aż masło będzie puszyste i białe.
  3. W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i po każdym chwilę miksuj całość.
  5. Dodaj do masy połowę mąki, a następnie jogurt naturalny.
  6. Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia – mogą zostać ślady mąki.
  7. Wsyp żurawiny (jeśli są mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej) i wymieszaj łyżką.
  8. Przygotuj 14 papilotek do babeczek, nałóż do nich ciasto.
  9. Piecz babeczki w 170 stopniach (tryb termo obiegu) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj śmietanę kremówkę oraz łyżkę cukru pudru Diamant.
  2. Zmiksuj na wysokich obrotach.
wykończenie:
  1. Na wierzch babeczek nałóż trochę kremu.
  2. Wbij w niego nieduże ciasteczka, albo świąteczne ozdoby cukrowe.
  3. Ostrożnie nałóż na babeczki kule z żelatyny.
  4. Wierzch kul posyp cukrem pudrem Diamant w tubie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 240 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 23 g Białka: 4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/waniliowe-babeczki-z-zurawina/