Bułki do hamburgerów
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 450 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka + ewentualnie trochę do dodania konsystencji
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • mleko do smarowania bułek
  • sezam do posypania
Wykonanie
  1. Drożdze rozdrobnij do wysokiej miski, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdźe i wyrób ciasto - można to zrobić mikserem.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i lśniące - przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać.
  5. Każdą utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie mocno spłaszcz.
  6. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  7. Bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut - do momentu aż będą rumiane - jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż czas pieczenia.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/bulki-do-hamburgerow/