Orzechowe blondie na wynos
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 17/27 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych - użyłam solone
  • około 75 - 100 g masła orzechowego
Wykonanie
  1. W rondelku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aż się rozpuści.
  2. Wsyp do czekolady mąkę, dodaj wanilię i sól - wymieszaj.
  3. Wbij jajka i wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
  5. Na wierzchu nałóż małą łyżeczką porcje masła orzechowego, a na koniec posyp wierzch posiekanymi orzechami.
  6. Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będzie rumiane, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  7. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 410 Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 30 g Białka: 10 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/orzechowe-blondie-na-wynos/